Ugrás a tartalomra

Százhúsz esztendős budafoki borászképzés

2021. november 18. csütörtök
Fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola
Százhúsz esztendős budafoki borászképzés

Az ünnepség hivatalos részét a Herman Ottó Intézet konferenciatermében tartották, ahol a köszöntőbeszédeket az iskola pedagógusainak emlékfüzére és a Nádasdy Táncegyüttes bemutatója követett. A múltidéző köszöntések után az iskola tangazdaságában folytatódott a program egy közös ebéddel és egy verses esttel.

A születésnapon a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Chikány Henrietta Katalin köszöntötte a megjelenteket.

– Az iskola története Budafokon kezdődött 1901-ben, amikor Darányi Ignác miniszter felismerte, hogy hiába jó a föld, kedvező az időjárás és kiváló az alapanyag, nem lesz jó bor, ha nem megfelelően képzett szakemberek készítik. A felismerést tett követte, és Rácz Sándor igazgató vezetésével létrejött a Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyam. A Kossuth Lajos utca 83–84. szám alatti pince és épület megvásárlásával rövidesen végleges helyére költözött a borászképzés – beszélt a kezdetekről Chikány Henrietta, aki nagy vonalakban ismertette a 120 év meghatározó eseményeit. Az igazgatónő kiemelte: büszkék arra, hogy megvalósíthatták Darányi álmát, hiszen az iskola megalapítása óta kiváló borászokat képeznek.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke üdvözlőbeszédében négy egységre osztotta fel az elmúlt százhúsz évet, amely időszakokban a történelmi események tükrében tekintette végig a borászképzést, a bor- és pezsgőkészítés útját. 

– Az iskolának kiemelkedő szerepe van abban, hogy Budafok Budapest bornegyede, de fontos, hogy az intézmény a Kárpát-medencei magyar borágazat meghatározó intézményévé váljon – emelte ki a politikus.

Az önkormányzat nevében Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte a születésnapos iskolát. Köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak, hogy az itt végzett diákok országszerte ismertté teszik kerületünket és az itt folyó színvonalas borászképzést.

Molnár Zoltán, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a gyakorlati képzést emelte ki, amelynek helyszínei a tangazdaság és a helyi pincék, amelyek egyben termelői bázisok is.

Mivel a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola a centrum égisze alatt működik, a továbbiakban is támogatásukról biztosította az intézményt.
Földesi Gyula, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja, egykori diák, oktató, tangazdaság-vezető többek között Darányi remek döntését támasztotta alá.

– Jól döntött Darányi, hogy Budafokot választotta az iskola helyszínéül. Az ország túl volt már a filoxéravészen, a millenniumi ünnepség építményeihez innen vitték a mészkő téglákat, és ezáltal nagy belterületi pincék keletkeztek, amelyek képesek voltak befogadni az Alföld új telepítésű borait. Abban az időben Budafokon 30-35 borkereskedés volt, a legjobb szakmai technológiát alkalmazták, és 1882-ben itt indította be Törley József a francia pezsgőgyártás hazai alapüzemét – mutatott rá az egykori igazgató a jó választásra.

Földesi Gyula az iskola korábbi neves tanárairól is megemlékezett, és a jelenlegi oktatók munkáját is dicsérettel illette.

Tamás Angéla